FinansKim - læs - arbejd - lær
2020 – Hvordan påvirker klimadebatten økonomien?
I 2019 har en svensk teenager været god til at stå i verdenens medier og tude over at ”de voksne” ikke tager ansvaret for hendes fremtid. Men kigger jeg rundt, så er det stadig de unge, som smider affald alle vegne og er den eneste gruppe, som forbruger uden omtanke for klimaet. Men EU tager affære og vil nu forbruge plasticbestik og sugerør, mens fælles pantsystemer stadig er langt væk. Så plastikbranchen vil få det sværere.
Pengepolitik
Pengepolitikken fortsætter med at være lempelig. Den falder fortsat over hele verdenen og bevæger sig mod nul. Se https://www.global-rates.com/interest-rates/central-banks/central-banks.aspx. Det er kun lande med problemer, som har højre renter. Tyrkiet, Mexico og Rusland kan nævnes som eksempler. Det hele understøttes måske af de åbne kapitalgrænser, som skubber store beløb rundt i hele verdenen. Så indtil nu tyder det på, at renten forsat vil være lav.
Finanspolitikken
Den er svær. I Europa er den stadig stram med pensionsreformer, som giver ballade i bl. a. Frankrig. Den grønne politiske strømning vil sikkert give afgiftsstramninger i en række lande, hvilket også dæmper efterspørgslen. I USA er den mere lempelig og her falder arbejdsløsheden, men er det nok til at drive vækst i verdenen. Det samme gælder Kina.
2019 - Obligationer
Umiddelbart truer de store rentestigninger ikke. Inflationen i EU er under målet om 2%s inflation i Euroland. Den pengepolitiske stramning i EU bliver stadig ikke lempet.
Men der er stadig en risiko ved obligationsinvesteringer, da en rentestigning på bare en procent gør at de lange obligationers kurser falder med 3 til 4%. De korte er langt mindre følsomme.
2019 - Aktier
Dow Jones er steget fra februar 2009 og er nu tæt på 27.000. Intet tyder på, at der umiddelbart er en opbremsning. Markedet er dog meget tilfældigt. Enkelte dårlige nyheder kan barbere meget af en virksomheds aktieværdi uden at selskabet drives ringere. Danske AMBU er et godt eksempel. Der kom rygter frem omkring, at en af deres konkurrenter mente, at deres produkter ikke kunne lanceres. Men der er jo netop indgået aftaler på det store amerikanske marked med en virksomhed, som skal stå for salget. Grundlæggende går det godt med en overskudsgrad tæt på 15, men aktien blev reduceret til 1/3 i værdi.
Så umiddelbart skal der købes bredt i mange forskellige brancher og lande. Jeg tror dog, at man skal forsøge at finde virksomheder, som kan sænke virksomhedernes omkostninger eller som lancere nye produkter, som har lang levetid
Følgende link kan vise udviklingen i down jones: http://www.macrotrends.net/1319/dow-jones-100-year-historical-chart
2019 - Råvarepriser.
Inflationen er stadig lav, og der er faktisk kun inflation i økonomier med ubalancer. I store dele af verdenen er den under 2%. Se evt. https://tradingeconomics.com/country-list/inflation-rate-
Råvarerne ligger stadig lavt i forhold til sidste top i 2007. Der skal for alvor gang i væksten for, at der vil ske en stigning. Denne udvikling hænger også sammen med inflationen. Der er intet, som tyder på, at forbrugernes efterspørgsel vil stige kraftigt.
Da mange store bilproducenter arbejder med at fremstille brændstoffrie biler vil behovet for olie falde på sigt. Det morsomme er, at affaldsproduktionen fra olieproduktionen netop benyttes til at producere plastik, vil denne råvare stige i pris i samme takt, som olie udfases.
2019 - Valutakurser
Hvis renter stadig er omkring 0, så vil kapitalen ikke bevæge sig fra det ene marked til det andet, og så vil der kun være små forskydninger, som påvirkes af andre faktorer. Et eksempel kan være, at BREXIT for det engelske pund til at falde, fordi kapitalen forsvinder over på andre mere åbne og større markeder, f. eks. EU eller USA.
2019 – Landeanalyser
Verdenen vil nok have en gennemsnitlig vækst på lidt under 2%, men hvordan det forplumres af USA, er ikke godt at vide. De reagere jo temmelig uforudsigeligt.
Konklusion
Alt i alt vil 2020 nok blive en gentagelse af 2019.
16-01-2020
.