Valuta og kursdannelse

FinansKim - læs - arbejd - lær

Valuta og kursdannelse

Valutakursdannelse er mere simpelt end det umiddelbart lyder. Der er tale om en almindelig prisdannelsesmodel. Normalt handler man i Danmark tomater i danske kroner, hvor det er  udbud og efterspørgsel af tomater, som bestemmer prisen på tomater. Sådan er det også med valuta. Nu er tomaterne bare byttet ud med f. eks. US-dollars.

Det spændende ved valuta er, at det kan handles døgnet rundt over hele verdenen. Der handles primært i hovedvalutaerne, US-dollars (USD), Euro (EUR), Japanske Yen (JPY) og Britiske pund (GBP), og de handles mod hinanden. Der handles store beløb, så købes eller sælges der, er det f. eks. 10 millioner USD, som der købes/sælges mod en anden valuta. Da verdenen er bundet tæt sammen sker der en ændring i alle markederne på en gang.

Lad os lege i følgende eksempel, at 1 EUR = 1USD. Hvis der så af en eller anden årsag pludselig efterspørges mange USD i Europa, bliver dollaren dyrere, og stiger så til f. eks. 1,10 EUR. Hvis det sker, vil EUR falde i USA til 0,9090 USD næsten øjeblikkeligt. Det er det gode ved valutaspekulation. Den presser begge markeder i samme balance på kort tid, da spekulanterne ellers kan købe valuta på det ene marked og sælge den videre på det andet marked.

De mindre valutaer vil følge efter, når der på et tidspunkt bliver ro på hovedvalutaerne. Da jeg i sin tid arbejdede i finanssektoren, tjente vores valutamand en del penge om morgenen ved at møde lidt før de andre. Hvis EUR/USD havde forskubbet sig i løbet af natten, var danske kroner ikke fulgt med, da det kun er danskere, som handler danske kroner op mod andre valutaer. Det skete først om morgenen, når det danske marked vågnede. Så der kan være skævheder i de mindre landes valutakurser i kortere perioder.

Herunder kan du se valutakursuviklingen på USD målt i EUR siden starten i 1989.

Kilde: http://www.barchart.com/chart.php?sym=^EURUSD&t=BAR&size=M&v=0&g=1&p=MO&d=X&qb=1&style=technical&template=

Link til andre valutakursdannelser kan findes på link: http://fxtop.com/en/historical-exchange-rates.php?YA=1&C1=EUR&C2=USD&A=1&YYYY1=1990&MM1=01&DD1=01&YYYY2=2014&MM2=02&DD2=17&LANG=en


Dette link har den fordel, at der også er den omvendte funktion - eller inverse funktion - bare klik for neden. Der står reverse

Eller: http://www.oanda.com/currency/historical-rates/ hvis det er valutakursudviklinger kortere end 5 år.

Valutakurspolitik er beskrevet i følgende link: http://finanskim.dk/konomisk-politik.html


3/12 - 2014