Boligen

FinansKim - læs - arbejd - lær

Boligkøb - forbrug/opsparing - men vær´ nu fornuftig

Et "normalt" marked


Hvornår er markedet i ligevægt? Der er aldrig et klart svar. Alle kan gætte, men ingen ved det! Normalsituationen er, at når 2 almindelige indkomster kan købe et hus - 120/140 m2 - i en socialdemokratisk ledet kommune, som f. eks. Ballerup. Ja så er markedet "normalt". En almindelig indkomst er f. eks. en skolelærer, politibetjent eller en håndværker.

Hvis en 2-værelses lejlighed på brokvarterne i København koster 1/3 af det et hus i den socialdemokratiske kommune Ballerup koster, så er dette marked også "normalt"

I dag (23/10 - 2018) er det ikke i balance. En 2-værelseslejlighed koster 80% af et parcelhus.


Huskeregler


Du skal altid huske, at den samlede bruttoløn skal være 3 gange så stor som den månedlige bruttoudgift ved at bo i huset. Koster huset kr. 20.000,- pr. måned, ja så skal den samlede bruttoindkomst være kr. 60.000,-

Du skal have sparet kontanter op til både udbetaling, tingslysningsafgifter og advokat.


Markedssituationen lige nu


Et typisk hus i Ballerup koster lige nu kr. 23.000,- om måneden. Så der skal en indkomst til på kr. 69.000,- om måneden. En skolelærer tjener ca. kr. 31.000,-, så markedet er lige nu ikke normalt. for parcelhuse.


En 2 værelses ejerlejlighed på Nørrebro koster ca. 2,5 mio. kr, mens en villa i Ballerup koster 3,5 mio. kr. Derfor er lejlighederne i København for dyre i forhold til villaerne i Balleup, eller også er villaerne for billige og skal stige i handelsværdi. Hmmm!


Men husk, markedet kan både gå op og ned, selv om det er normalt.

Hvis beskatningen på ejerboliger stiger, arbejdsløsheden eller renten stiger, vil boligpriserne falde, og omvendt.


Hvilket lån skal optages?


Du kan kun få lov til at købe boligen, hvis du kan klare at sidde i boligen med et fastforrentet lån med afdrag. Det er som udgangspunkt et rigtig godt lån, specielt hvis du skal have boligen i mange år. Det giver muligheder for at op- og ned konvertere gennem tiden, efterhånden, som renten ændrer sig.

De kortfristede F-lån kan være en mulighed, hvis boligen kun skal ejes i kort tid. Den forskel, der er i ydelserne i forhold til det fastforrentede lån, skal altid spares op, og afdrages ved næste rentetilpasning. På den måde bringes gælden ned.

Du kan læse mere om emnet under obligationer - men de fleste realkreditinstitutter har glimerende låneberegnere.

23-10-2018