Konvertering

FinansKim - læs - arbejd - lær

Konvertering


Der findes 3 forskellige former for konvertering. Nedkonvertering, opkonvertering og skrå konvertering.


Nedkonvertering er en indfrielse af et optaget lån, hvor der optages et nyt lån med en lavere rente. Det kaldes også en låneomlægning. Da renten er lavere, vil ydelsen falde. Det kan kun betale sig, hvis der er optaget et lån med konvertible obligationer. Så har man altid ret til at indfri til kurs 100. Hvis lånet er optaget til en rente på 5 % og renten falder til 3 % vil der spares 2 % om året. Det vil være 20.000 kr. pr. million, som der er lånt.

Lånet skal helst omlægges til en termin, da der ellers skal betales vedhængende rente, som gør at det reelt vil øge omlægningsomkostningerne.


Opkonvertering vælger man ved stigninger i renten. Kursen på obligationerne bag ved lånet er faldet i kursværdi og er derfor billigere at købe tilbage. Hvis renten er steget med 2 % vil kursen måske være faldet med 8 kurspoint.

Hvis der er lånt en million vil gælden være faldet med 80.000 kr. Den årlige rente vil stige med lidt under 20.000 kr. Det kan derfor kun anbefales, hvis man regner med at rentestigningen er kortvarig

Lånet skal helst omlægges til en termin, da der ellers skal betales vedhængende rente, som gør at det reelt vil øge omlægningsomkostningerne.


Skrå konvertering er et skifte fra en låntype til en anden. Det kan være at låntager går fra et fastforrentet lån til et med variabel rente eller omvendt. Det kan være svært at sige noget om ydelsen eller restgælden, da det kommer an på, hvordan man skifter rundt. Der skal i hvert enkelt tilfælde foretages en beregning.


De fleste kreditforeninger har en lånomlægsberegner på deres hjemmesider til en præcis beregning.


25/11 - 2013